ABF heeft in opdracht van Vereniging Hendrick de Keyser een onderzoek uitgevoerd aan een monumentaal pand te Amsterdam. Het betreft een grachtenpand, voorzien van een halsgevel, in Lodewijk XIV-stijl, gebouwd in 1720.
Een verborgen juweeltje
Door de uitgebreide verzamelde inboedel, waaronder duizenden boeken, sieraden en kostuums, doet een ronde door het pand aan als een bezoek aan een museum. Pronkstuk is de originele plafondschildering in de woonkamer op de begane grond, gecreëerd door de zoon van de originele bewoner. De “mislukte” schildering is eeuwenlang verstopt geweest achter een plafond, maar is later weer aan het licht gekomen en in ere hersteld.
Het onderzoek
Het inventariseren van een monumentaal pand brengt specifieke uitdagingen met zich mee. In de originele bouw is geen asbest toegepast. Destructief onderzoek is vrijwel onmogelijk. Deskresearch wordt daardoor des te belangrijker. Door het beoordelen van (ver)bouwperioden en toepassingen van ruimten, kunnen bepaalde ruimten en constructies worden uitgesloten, andere worden juist verdacht. Vereniging Hendrick de Keyser heeft hierin een rol gespeeld door het voorzien in een historische samenvatting van het pand.
In opdracht van: Vereniging Hendrick de Keyser
Geïnventariseerd: Historisch pand in Amsterdam