Direct contact? Bel ons: 0517 43 42 74
Bellen met ABF b.v.
Venster op het afgelopen jaar, regelgeving vensterbanken gewijzigd.

Venster op het afgelopen jaar, regelgeving vensterbanken gewijzigd.

Geplaatst op 29 januari 2021

2020 is om vele redenen een jaar om nooit te vergeten

Nu het jaar voorbij is kijken we nog eens terug op wat er in 2020 allemaal verandert is voor de asbestbranche.

De belangrijkste wijziging in de regelgeving van het afgelopen jaar, volgt na een lange strijd van Aedes (landelijke branchevereniging van woningcorporaties). Waarin ze strijden om versoepeling van regelgeving voor veelvoorkomende bronnen in huurwoningen. De afgelopen jaren zijn er veel zogenaamde validatiemetingen uitgevoerd om vast te stellen óf en in welke mate, er asbestvezels in de lucht komen bij het verwijderen van vensterbanken. Al enige tijd is duidelijk dat de risico’s op vezelemissie bij dit type saneringen te verwaarlozen zijn.

Wat echter nog ontbrak was een representatief onderzoek en de daarop volgende maatregelen. Deze maatregelen zijn in 2020 dan toch eindelijk getroffen. Na onderzoek van TNO zijn de risicoklassen van de sanering van asbesthoudende vensterbanken naar beneden bijgesteld. Dit houdt in de praktijk in dat in de meeste gevallen er geen containment meer hoeft te worden gebouwd om de vensterbanken te saneren. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en de overlast voor bewoners.

Voor deze regeling gelden de volgende voorwaarden:

  • De vensterbank is hechtgebonden, bevat maximaal 15% Chrysotiel en geen amfibool asbest.
  • Daarnaast mag de diepte van de vensterbank maximaal 35 centimeter zijn.
  • Tot slot moet de vensterbank geschroefd, gelijmd, of in de specie gezet zijn. Ook als de vensterbanken deels in metsel- of stucwerk geklemd zitten, vallen ze onder deze regeling.

Heeft u vensterbanken in uw woning of pand, die aan deze voorwaarden voldoen? Dan wordt sanering voor u in één keer een stuk goedkoper. Schakel ABF in om de vensterbanken in kaart te brengen of om uw bestaande rapportage aan te passen aan de nieuwe richtlijnen.