Direct contact? Bel ons: 0517 43 42 74
Bellen met ABF b.v.
Regelgeving, terugblikken om vooruit te kijken

Regelgeving, terugblikken om vooruit te kijken

Geplaatst op 6 februari 2020

Hoe kan de nieuwe regelgeving u vooruit helpen?

2019 heeft ons veel mooie opdrachten en tevreden opdrachtgevers opgeleverd. Een nieuw jaar voor de boeg biedt nieuwe kansen. Toch is het ook een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. 2019 gaat de boeken in als het jaar waarin het asbestverbod zou komen, maar nooit kwam. Het jaar kenmerkt zich toch ook als een jaar waarin binnen de regelgeving een voorzichtige stap is gezet naar een pragmatische kijk op het asbestprobleem. De veranderingen in de regelgeving zijn niet altijd makkelijk bij te houden, daarom hier een overzicht van de belangrijkste wijzigingen van afgelopen jaar.

Beglazingskit

Voor wat betreft asbesthoudende beglazingskit met maximaal 5% Chrysotiel is een afschaling bepaald. Bij het volgen van een bepaalde werkmethode mag de kit verwijderd worden onder risicoklasse 1. Dit betekend geen containment en geen eindinspectie, dan wel meting door een laboratorium, meer. De saneerkosten en de overlast kunnen hierdoor drastisch gereduceerd worden.

Voorbereiding en melding asbestinventarisatie

Per 1 april is de meldingstermijn teruggebracht van twee werkdagen naar één werkdag. Tevens is bepaald wanneer die meldingstermijn van één werkdag niet geldt. Spoedeisende werkzaamheden, bijvoorbeeld bij een lekkend riool in een woning of spoedeisend herstel van een procesinstallatie, kunnen per direct worden aangevangen, mits deze vooraf worden gemeld. Zo kunnen we nog sneller schakelen en u nog beter van dienst zijn bij uw spoedklussen.

Toepassingen onder een asbestdak

Per 1 april is het in sommige gevallen toegestaan om hechtgebonden asbesthoudende bronnen, welke zich onder een asbesthoudend dak bevinden, in een buitensituatie te verwijderen. Dit scheelt wederom opbouw van een containment en een eindmeting en kan u daardoor veel geld besparen.

ABF is u graag van dienst in het beoordelen of uw specifieke situatie in aanmerking komt voor een eventuele afschaling in risicoklasse en daarmee een mogelijke financiële meevaller voor het nieuwe jaar.