Direct contact? Bel ons: 0517 43 42 74
Bellen met ABF b.v.
Nieuw asbestfonds voor particulier en ondernemer

Nieuw asbestfonds voor particulier en ondernemer

Geplaatst op 12 maart 2019

Dit voorjaar meer nieuws asbestfonds

Eind vorig jaar raakte het budget voor de subsidieregeling verwijdering asbestdaken uitgeput. De € 75 miljoen die het kabinet had gereserveerd om de sanering van asbestdaken aan te jagen, was eerder op dan gepland. Om burgers en ondernemers die de kosten van het verwijderen van het asbestdak niet kunnen betalen toch te ondersteunen, zet staatssecretaris Stientje van Veldhoven een asbestfonds op. De regeling waarin in detail omschreven staat hoe het fonds werkt, is nog niet gepubliceerd. Dat wordt dit voorjaar verwacht.

Geen subsidie maar lening

Het asbestfonds moet een landelijk fonds worden waaruit mensen een lening kunnen krijgen om de sanering van asbestdaken te financieren. Het fonds wordt gevuld wordt met geld van het Rijk, provincies, gemeenten en banken. Het fonds is nadrukkelijk geen subsidie: het biedt alleen de mogelijkheid aan mensen met financieringsproblemen een lening aan te gaan om voor 31 december 2024 de asbestdaken te verwijderen.

Het verwijderen van asbest kost volgens het ministerie gemiddeld € 15 tot € 25 per vierkante meter voor stallen en schuren. Voor woonhuizen kost dit tussen € 35 en € 50 per vierkante meter. Van de ongeveer 120 miljoen vierkante meter dak in 2012 moet nu nog 80 miljoen vierkante meter verwijderd worden.

Onderzoek naar de emissie van asbest

Deze week kwam onderzoeksbureau TNO naar buiten met een onderzoek dat de beschermende maatregelen voor het omgaan met asbest die nu worden gehanteerd, niet altijd nodig zijn. Dit kan tot gevolg hebben dat het saneren goedkoper kan dan op dit moment het geval is.
Hoewel politieke partijen bezorgd zijn of de sanering van alle daken voor 2025 gehaald wordt, gaat Van Veldhoven ervan uit dat het lukt, omdat de sanering goed op gang is gekomen. Ook verwachten asbestsaneerders dat het haalbaar is. Wel wordt gekeken of het mogelijk is om eenvoudiger te werken bij de sanering. TNO doet hiervoor onderzoek naar de emissie van asbest bij saneringswerkzaamheden.

Bron: Boerderij