Geplaatst op 2 januari 2020
Deze vraag krijgen onze werknemers van ABF vaak gesteld tijdens een asbestinspectie. Want hoe herkent u nou eigenlijk asbest? Het antwoord verdient een introductie.
Asbest is een verzamelnaam van een 6-tal in de natuur gevormde mineralen. Deze mineralen bestaan uit microscopisch kleine vezels, welke niet met het blote oog te zien zijn. Deze asbestvezels zijn verwerkt in allerlei andere materialen. Asbestvezels zijn dus niet te herkennen, echter materiaal waarin asbestvezels verwerkt zijn kunt u wel herkennen. Als deskundige spreken wij dan ook van asbestverdacht materiaal.
Zodra wij een asbestverdacht materiaal aantreffen nemen wij een materiaalmonster. Uitsluitend na laboratorium onderzoek kan worden vastgesteld of het gaat om een asbesthoudend- of asbestvrij materiaal.
Samenvattend, asbestvezels zijn niet te herkennen, maar materiaal waarin de asbestvezels verwerkt zijn wel. Met dit antwoord ontstaat de volgende vraag.
Hoe herkent u asbestverdacht materiaal?
Asbestvezels kunnen verwerkt zijn in veel materialen. Om deze materialen te vinden moet je de eigenschappen van asbestvezels weten. Asbestvezels hebben de volgende eigenschappen:
- Grote treksterkte, slijtvastheid en duurzaamheid
- Bestand tegen hoge temperaturen en temperatuurschommelingen
- Groot isolerend vermogen (hitte, geluid en elektriciteit)
- Bestand tegen zuren, schimmels en logen
- Goed te verwerken met andere materialen
- Goedkoop
Ieder asbestverdacht materiaal is te herleiden naar 1 of meerdere van bovenstaande eigenschappen. Hier volgen een aantal voorbeelden:
Voorbeeld 1: Golfplaten op een agrarisch opstal, misschien wel de meest bekende toepassing van asbesthoudend materiaal, zijn zo makkelijk te herleiden. De golfplaten moeten bestand zijn tegen zuren, schimmels en logen en moeten daarnaast slijtvast, duurzaam en sterk zijn. Dit zijn allen eigenschappen van asbest.
Voorbeeld 2: Een plafond in de keuken of douche kan ook asbesthoudend zijn, plafonds van deze vertrekken dienen immers bestand te zijn tegen schimmels. Ook een eigenschap van asbestvezels.
Op plaatsen waar bovenstaande eigenschappen worden geëist van het (bouw) materiaal moet men altijd alert zijn op asbestverdachte materialen.
Horen, zien en voelen…
Asbesthoudend materiaal kan hard zijn maar ook zacht. In de asbestbranche praat men dan over hechtgebonden materiaal (hard) en niet hechtgebonden materiaal (zacht). Voorbeelden vindt u elders op de website onder het kopje asbest, gebondenheid. Zacht asbesthoudend materiaal heeft vaak een vezelachtige structuur.
Hechtgebonden asbestverdacht materiaal kan je ook horen, tik je met een schroevendraaier tegen het materiaal dan hoor je een kenmerkend geluid vergelijkbaar met het tikken op een schoolbord.
Asbestverdacht materiaal heeft vaak ook een kenmerkend oppervlak. Je ziet of voelt dan een wafel- of honingraatstructuur op 1 van de zijden. Dit heeft te maken met het productieproces, om het plaatmateriaal beter te begeleiden over een lopende band, werden deze voorzien van een dergelijke structuur. Soms is de structuur moeilijk te zien, strijklicht van een zaklamp biedt dan de uitkomst.
Twijfelt u?
Asbestvezels komen vrij bij (mechanische) bewerking van het materiaal dit kan een gezondheidsrisico veroorzaken. Mocht u zelf twijfelen over; een plaatmateriaal, een oud vloerzeil of een isolatiemateriaal, laat het onberoerd en schakel een deskundige in. De deskundige is gecertificeerd voor het veilig nemen van een materiaalmonster. De analyse van het materiaalmonster wijst uit of u te maken heeft met asbesthoudend of asbestvrij materiaal.
Wilt u meer weten en komt u tijdens uw dagelijkse werkzaamheden in aanraking met asbest? Dan is het mogelijk om een praktijkgerichte training asbestherkenning te volgen bij ons. Informeer naar de mogelijkheden.