Direct contact? Bel ons: 0517 43 42 74
Bellen met ABF b.v.
Zijn de golfplaten op mijn dak van asbest?

Zijn de golfplaten op mijn dak van asbest?

Geplaatst op 15 juni 2017

Deze vraag wordt ons de afgelopen tijd vaak gesteld. Zijn de golfplaten op mijn dak van asbest? Maar hoe weet je nou of je te maken hebt met asbesthoudende golfplaten of asbestvrije golfplaten. Immers, de kenmerkende vorm en de afmeting zijn veelal identiek. Wij geven u een aantal tips.

Vanaf 1 januari 1994 mogen er geen asbesthoudende golfplaten meer gebruikt worden in Nederland. Zijn de platen gemaakt na deze datum dan zijn de platen asbestvrij. Maar hoe kun je hierachter komen?

In golfplaten zit vaak een codering gedrukt. Hieronder een overzicht van coderingen van asbestvrije  en asbesthoudende platen. De coderingen zitten op de buitenkant vaak aan de rand van een golfplaat. Soms zit de code onder een andere golfplaat, kijk daarom altijd op de kopse kant van een dakvlak, de kans dat u de code aantreft is hier het grootst.

Codering en afkorting asbestvrije golfplaten

  • NT New Technology
  • AF Asbestos Free (Asbest Frei)
  • AFM Asbestos Free Material (Asbest Freies Material)
  • NA Non Asbestos
  • AP Amiante Pas
  • AV Asbest Vrij

golfplaat

Codering en afkorting asbesthoudende golfplaten

  • AT Asbestos Technology
  • NF Non Friable (hechtgebonden)
  • CAF Compressed Asbestos Fibres

De coderingen zijn vaak aangevuld met een productiedatum. Is dit na 1 januari 1994 dan zijn de platen asbestvrij. Soms staat er ook KOMO of ETERNIT op een golfplaat, deze termen zeggen niks over asbest, het kunnen asbestvrije of asbesthoudende platen zijn.

Documenten

Verder kunt u altijd oude documenten raadplegen bijv. tekeningen of bestekken. Het type dakbedekking wordt vaak genoemd op de tekeningen of in het bestek. De afkorting welke veel op tekening wordt gebruikt is ABC-golfplaat, dit staat voor Asbest Cement en is dus asbesthoudend. Verder kunt u uiteraard oude leveringsbonnen controleren op datum.

Tekening van dak

Bij twijfel, altijd een materiaalanalyse!

Mocht de code niet (goed) leesbaar zijn laat dan een materiaalanalyse uitvoeren door een gecertificeerd bureau, dit geeft u 100% uitsluitsel.

Wilt u naast dit artikel meer weten over asbest en komt u tijdens uw dagelijkse werkzaamheden in aanraking met asbest? Schrijf u dan in voor onze praktijkgerichte training asbestherkenning.