Direct contact? Bel ons: 0517 43 42 74
Bellen met ABF b.v.
Monstername lood in drinkwater

Monstername lood in drinkwater

Lood in drinkwater

Lood in het lichaam krijgen is ontzettend slecht voor de gezondheid. Vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen is het een groot risico, omdat is aangetoond dat de blootstelling aan lood de mentale ontwikkeling van kinderen verminderd. Bij volwassenen kan het leiden tot nierfalen en hoge bloeddruk.

In panden gebouwd vóór 1960, kunnen loden waterleidingen aanwezig zijn. Het lood uit de leidingen komt in het drinkwater terecht en vergiftigt het drinkwater. U zult dit niet meteen proeven of merken, maar op de langere termijn kan dit zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid en die van uw kinderen.

Bent u verhuurder van een gebouw, gebouwd vóór 1960, dan heeft u zeker een verantwoordelijkheid richting uw huurders om uit te sluiten dat er loden leidingen in uw pand aanwezig zijn.

Uit sluiten, dan wel vast stellen, dat er loden leidingen aanwezig zijn in een pand, kan relatief simpel en goedkoop. De monstername vindt plaats middels het aftappen van kraanwater. De leidingen hoeven dus niet meteen opgespoord te worden.

ABF biedt, voor een scherpe prijs, een monstername aan, volledig volgens het monsternameprotocol van het RIVM. De geaccrediteerde analyse wordt uitgevoerd door het laboratorium van Eurofins Environment. Laat u de monstername uitvoeren in combinatie met een asbestinventarisatie, dan kan het al vanaf € 75,00 excl. BTW (voor een enkele woning).

Verbod op lood in drinkwater

In 2022 heeft het kabinet besloten een wet uit te gaan werken, welke de aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen op kindlocaties en in huurwoningen moet gaan verbieden. In veel gevallen zijn woningstichtingen, scholengemeenschappen en kinderopvanglocaties als jaren geleden begonnen met het vervangen van de loden leidingen in de panden. Particuliere huur en eigen woningen blijven echter vaak achter.

Dus bent u eigenaar van, bewoond u, of werkt u in een gebouw van vóór 1960, neem dan contact op met ABF. Onze medewerkers staan klaar om u te voorzien van een passende, vrijblijvende offerte of een vrijblijvend advies.