Direct contact? Bel ons: 0517 43 42 74
Bellen met ABF b.v.
Doel en omvang van een asbest­inventarisatie

Doel en omvang van een asbest­inventarisatie

Het asbestinventarisatierapport is maatwerk. Voorafgaand aan elke opdracht bekijken we samen met u wat het doel (geschiktheid) en omvang (reikwijdte) moet zijn van een asbestinventarisatie. Dit kan u namelijk flink wat geld besparen.

Omvang: uitsluitend een gedeelte van de woning

Gaat u bijv. uw douche renoveren en uw woning is voor 1994 gebouwd dan moet u aan tonen dat het gedeelte wat u gaat renoveren asbestvrij is. In dit geval hoeft u niet een inventarisatie uit te voeren van uw hele woning maar kan het onderzoek zich beperken tot de douche.

De reikwijdte van het onderzoek is dan uitsluitend de douche en de geschiktheid van het rapport is renovatie van de douche.

Doel: geschikt voor de verwijdering van

Bent u in bezit van een schuur met golfplaten als dakbedekking en het doel is om de golfplaten te saneren dan kunt u er voor kiezen om alleen een asbestinventarisatie te laten op stellen van de golfplaten. En niet van de hele schuur.

De reikwijdte van het onderzoek zijn dan uitsluitend de golfplaten en de geschiktheid van het rapport is verwijdering van de golfplaten.

Volledige sloop of renovatie

Bent u voornemens om uw woning te slopen en de woning is gebouwd voor 1994. Dan zal het gehele bouwwerk geïnventariseerd moeten worden. Asbesthoudend materiaal kan ‘verstopt’ zitten in de woning. Denk hierbij aan; rioleringen achter koven of in de kruipruimte of buizen in een schoorsteenkanaal.

Hechtgebonden toepassing

Wanneer de woning in zijn geheel wordt gesloopt zullen dergelijke ‘verstopte’ asbestbronnen ook opgespoord moeten worden. Dit zal gebeuren middels destructief onderzoek.

De reikwijdte van het onderzoek is dan de hele woning en de geschiktheid van het rapport is dan totaalsloop.

Geschiktheid & reikwijdte rapport

Op het titelblad komt te staan waarvoor het rapport geschikt is en waarvoor niet, zie onderstaande omschrijving:

  • niet geschikt voor asbestverwijdering, risico beoordeling noodzakelijk
  • geschikt voor uitsluitend de verwijdering van het in dit rapport genoemde asbesthoudende materiaal
  • geschikt voor renovatie zonder de bouwkundige integriteit aan te tasten
  • geschikt voor volledige renovatie of sloop

Stel het rapport is geschikt voor volledige renovatie of sloop dan zijn alle asbesthoudende bronnen, locaties en/of objecten en het vermoeden van asbest in de constructie in kaart gebracht.

Ook komt op het titelblad te staan wat de reikwijdte van de inventarisatie is. Bijv. dakbedekking, douche of gehele bouwwerk.